Bonaire Marine Park

In 1971 waren er veel duikers die, gewapend met harpoengeweren, de zee rond Bonaire onveilig maakte voor de koraalvissen en kreeften. In dat jaar werd het verboden nog langer de zee leeg te roven. Hoewel in andere landen, zoals bij de Rode Zee en Las Aves, de onderwaterwereld helemaal niet beschermd wordt, werd het in 1975 op Bonaire verboden nog langer koraal te vernielen, mee te nemen of te verkopen. Vanaf dat moment ontstond het Bonaire Marine Park. Het Bonaire Marine Park omvat de gehele zee, en de daarin levende dieren en koralen, rondom Bonaire en Klein Bonaire tot een diepte van 60 meter (totaal ongeveer 270 hectare).

Langs de gehele westkust van Bonaire en Klein Bonaire zijn er zgn. moorings (meerkettingen) geplaatst zodat er geen ankers uitgeworpen hoeven te worden. Het is - afgezien van de enige ankerplaats ter hoogte van Kralendijk - verboden een anker uit te werpen in het Bonaire Marine Park. Het personeel houdt toezicht op het park en geeft voorlichting, o.a. door brochures die op de luchthaven, hotels, duikscholen en bij het VVV te verkrijgen zijn. Voor de lokale jeugd is er een speciale jeugdgroep waarbij personeel van het park voorlichting geeft over de rijkdommen in zee. In de verschillende hotels wordt voor iedereen bijna dagelijks films en diapresentaties gegeven.

Vanaf 2015 zijn haaien beschermd in een straal tot maximaal 200 mijl (circa 370 km) rondom Bonaire en Saba.

Om het Bonaire Marine Park te behouden, zijn er een aantal regels opgesteld. Door in het bezit te zijn van een Nature Fee, kunt u er zeker van zijn dat het geld besteed wordt aan het geven van informatie, onderzoek en bescherming van het koraal. Ook als u niet duikt, kunt u het park helpen door een Nature Fee te kopen. Om het park optimaal te kunnen beschermen, zijn er een aantal regels opgesteld.

  • Het is streng verboden harpoengeweren te gebruiken.
  • Er mag niets uit het water worden meegenomen (tenzij het afval is).
  • Niet aan het koraal komen, er op gaan zitten of staan.
  • Géén dood koraal verplaatsen en deze op het nog levende koraal plaatsen. Het levende koraal kan hierdoor ook doodgaan. Duikers gebruiken deze methode vaak als een vorm van navigatie.
  • Voor duikers is een neutraal drijfvermogen belangrijk en gebruik géén handschoenen.
  • Het is verboden koraal of schelpen mee te nemen.
  • Zeeschildpadden zijn een bedreigde diersoort. Koop geen 'souvenirs' gemaakt van schildpadden.
  • Houd Bonaire schoon. Het is een zeer schoon eiland en dat willen ze graag zo houden.

Take only pictures, leave only bubbles.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.