Mangrove

Het mangrovebos op Bonaire bij Lac Bai is onderdeel van het Bonaire Marine Park. Wereldwijd zijn er zo'n 70 mangrovesoorten. De mangrovebossen, het zeegras en het koraal van Lac Bay vormen een uniek gebied op Bonaire en staat in groot contrast met de rest van het eiland. Op Bonaire komen de volgende 2 soorten mangrovesoorten voor:

  • Rode mangrove (Rhizophora mangle)
  • Zwarte mangrove (Avicennia germinans)

 

Kayakken in mangrovegebied van Lac Bai (Foto: Tourist Corporation Bonaire)Beide soorten kunnen zowel in zout water als brak water groeien, maar hebben zoet water nodig om te kunnen overleven. De mangroves kunnen het zoute water omzetten in zoet water (omgekeerde osmose) door middel van een half doorlaatbaar membraam. Voor deze functie is 60 cm water nodig om een zekere waterdruk op te bouwen. De mangrovebossen op Bonaire zijn ongeveer 850 jaar oud. Doordat Bonaire 0,03 mm per jaar stijgt, zullen de mangroves vermoedelijk over 800 jaar verdwijnen door een te lage waterstand.

Mangroves hebben belangrijke functies voor het ecosysteem:

  • Mangroves vormen een natuurlijke bescherming van de kust door de sterke wortels.
  • Het vormt een belangrijke kraamkamer voor nieuw leven.
  • Het organische materiaal vormt voedsel voor het koraal.
  • De mangroves vormen een filter voor het sediment dat de zee instroomt na een flinke regenbui.

De bodem van de open ruimtes is bedekt met verschillende soorten zeegras, makro-algen en zandheuvels. Het zeegras vormt een zeer belangrijke schakel in het ecosysteem. Het is het voedsel voor veel dieren waaronder zeeschildpadden, biedt bescherming aan vele dieren en vormt letterlijk de kraamkamer voor veel nieuw leven.

Tussen lac Bay en de open oceaan vormt een dam van koraal een natuurlijke afscheiding.

De bestuiving van de gele bloemen van de mangroves gebeurt door fruitvleermuizen. Op Bonaire zijn nl. van nature geen vlinders of bijen. Verder hebben de mangroves zgn. zaailingen. Dit zijn circa 15-20 cm lange dunne zaden die een jaar lang kunnen overleven om zich te wortelen en uit te groeien tot een nieuwe boom.

De mangroves op Bonaire zijn alleen onder begeleiding van een gids toegankelijk om schade te voorkomen. Het gebruik van goede zonnecreme en muggenolie als bescherming wordt sterk aanbevolen, maar het is niet toegestaan deze items mee te nemen in het mangrovegebied omdat dit mogelijk het water kan vervuilen of gevaarlijk kan zijn voor het onderwaterleven.

 

Een impressie van het snorkelen en kayakken tussen de mangroves:

 

Links met meer informatie:

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.