Leguaan

Dagelijks eten leguanen een groot aantal bladeren, jonge scheuten, bloemen en zacht fruit. Ze drinken door de regen op te drinken die door planten en bloemen wordt opgevangen, maar het meeste water krijgen ze door het voedsel. Hoewel leguanen een enkele keer een insect eten die zich in een bloem verscholen heeft, zijn leguanen geen omnivoren.

Zodra de zon opkomt, komen de leguanen tevoorschijn om zich in de zon op te warmen. Kort nadat de zon is opgekomen, zijn ze warm genoeg om zich voldoende te kunnen bewegen op zoek naar voedsel. Nadat ze het voedsel hebben gegeten, moeten ze warm genoeg zijn om het voedsel te kunnen verteren.

De hele dag moeten leguanen op de hoede zijn voor bedreigingen zoals andere reptielen en zoogdieren. Gedurende het broedseizoen zoeken de mannelijke leguanen de vrouwelijke leguanen op, waarbij deze laatste de overijverige mannelijke leguanen proberen te ontlopen. De dagen van een leguaan zijn gevuld met perioden van eten en lange perioden met rust.

   
LeguaanLeguaan  
   

In de natuur kunnen leguanen 10 - 15 jaar oud worden, als ze tenminste niet op het menu verschijnen van de lokale bevolking of de toerist. Onder gunstige omstandigheden kunnen leguanen zelfs 20 jaar worden waarbij ze een lengte kunnen bereiken van 1,50 tot zelfs 2 meter en een gewicht van 40 kilo.

Leguanen kunnen op Bonaire gemakkelijk gezien worden in het Washington / Slagbaai National Park. In dit park kunnen leguanen op verschillende plaatsen gezien worden. Ze zijn gewend aan toeristen en zijn daardoor eenvoudig van heel dichtbij te benaderen.

 
 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.